top of page

CIPAC, Centre d'Investigació Pedagògica d'Arts del Circ és un projecte que neix amb la finalitat de crear un centre de treball col·lectiu on tinguin cabuda totes les facetes de formació, recerca i creació en circ.

Un espai per a tothom, un lloc on es fomenti l’auto-ocupació i que es reivindiquin els drets de les treballadores i es vetlli per a les bones pràctiques del sector.

Un espai on engegar i constituir un centre cultural al territori del Vallés Oriental, que aporti al teixit social, cultural i cooperatiu, afavorint l'accés a esdeveniments i recursos socioeducatius. 

El projecte ha nascut a finals del 2021 i ara prepara el seu segon cicle formatiu. Visita el projecte

CIPAC-Pedagogia-RakelCros-17.jpg
CIPAC-Serena-RakelCros-8.jpg

Formació per a formadors i formadores de circ: Tercer Cicle 2024

El III Cicle Formatiu de Formació de Formadors/es és una oportunitat de desenvolupar coneixements tècnics aplicats a l'aula, però també d'altres àrees transversals a la docència i que es poden transmetre a traves de tècniques del món del circ.

 

El cicle inicia la seva programació amb tres cursos d'aprofundiment:

   Processos de creació per i amb la comunitat - 10 de maig, Carpa Casa Mogent, seu Encirca't-CIPAC

   Mediació en el circ - 20 de septembre, Carpa Casa Mogent, seu Encirca't-CIPAC

   Fisioterapia per al circ II: arts inferiors- 15 de novembre, Carpa Casa Mogent, seu Encirca't-CIPAC

Les càpsules formatives tenen una durada de 3 hores cadascuna amb un preu fixo i un mínim de 8 alumnes. Si esteu interessats en contractar alguna d'elles, escriu-nos al correu: centreinvestigaciocirc@gmail.com per demanar més informació. Us atendrem amb molt de gust.

Descripció III cicle.png
Programació 2024.png
Gregorio (2).png
Gregorio_texto.png

Formació per a professorat

Els nostres objectius són clars: volem donar a conèixer el circ i les seves possibilitats educatives, oferint unes activitats basades en una pedagogia de circ activa, potenciant l’aprenentatge centrat en l’alumnat, el creixement personal, les qualitats físiques i artístiques dels nostres alumnes a través de la pràctica d’activitats circenses, físiques i creatives. Fomentem valors socioculturals com: la solidaritat, la convivència, el respecte, el treball en equip, l’esperit crític, la tolerància, la comunicació. Incidim en el creixement personal basat en l'auto-superació, la confiança, l’autoestima, el coneixement del propi cos i l’autonomia d’una pràctica. 

Per això hem engegant càpsules de formació cap al professorat, per a oferir aquestes possibilitats educatives al professoral de primària i secundària, i així mateix ampliar i enfortir l'aprenentatge de l'alumnat als centres educatius del territori. Hem comencat a fer-les amb el Consell Esportiu Vallès Sud, les quals han tingut molt bon resultat.

 

Els temes que estem proposant per a aquest curs lectiu, i què considerem la base per ensenyar les arts del circ, són:

  • Acrobàcies de terra

  • Jocs de circ i expressió corporal

  • Malabars i creativitat

  • Equilibris sobre objectes

  • Arquitectura corporal i acrosport

  • Jugar a ser Clown

  • Cura i millores a través de la flexibilitat


Les càpsules formatives tenen una durada de 3 hores cadascuna amb un preu fixo i un mínim de 8 alumnes. Si esteu interessats en contractar alguna d'elles, escriu-nos al correu: cipac@encircat.org per demanar més informació. Us atendrem amb molt de gust.

Programa d'investigació

De la mà amb la programació de cursos, estem realitzant procesos d'investigació de pedagogies de circ i les metogologíes utilitzades, amb una mirada intercultural i interseccional. Amb aqueste informació volem crear una base de dates més àmplia i especialitzada en pedagogia de circ i aplicacions pràctiques, oberta per a la comunitat en general, els nostres socis i sòcies, i docents de circ.

Els dos projectes en els que estem col·laborant són:

 

 

 

Circ i Diversitat Funcional: projecte orientat a la innovació en metodologies artístiques que afavoreixin la inclusió de les persones amb diversitat funcional en el camp del circ. Ho fem a través d'un projecte que anomenem “investigació-acció participativa per a un circ social més inclusiu i accessible a les diversitats”; Aquesta és una investigació feta amb l'Ateneu Popular NouBarris.

 

 

"Está Pasando" és un projecte d’investigació i generació de xarxes que s'està portant a terme en el sector del circ latinoamericà, que implica un viatge d’un any per diferents països descobrint diverses realitats del món circense a sudamérica. Al llarg de la ruta plantejada, s’organitzen espais de trobada i entrevistes a diferents agents vinculats al circ, tant a nivell escénic com social. Per a conèixer més d'aquest projecte, visiteu la seva pàgina:

 

LOGO esta pasando.jpeg
Atenue_CiDF.png

Recursoteca de circ

És una plataforma online per l'emmagatzematge, la consulta i la difusió de bones pràctiques pedagògiques, a nivell territorial, nacional i internacional.

Tindrà els recursos que farem servir o hem creat en les formacions i els procesos d'investigació una vegada acabats.

Pla d'Impuls al Circ 2024-2026: CIRC AMB L'ESCOLA

Circ amb l'escola és l'acció del 2on Pla d’Impuls del Circ i és un projecte destinat a potenciar el circ dins les activitats culturals dels centres educatius.

Amb aquest projecte, volem donar a conèixer les possibilitats educatives del circ, apropant la cultura i el llenguatge del circ a la societat i a l’educació, fent més present el circ dins les activitats culturals dels centres educatius.

 

Els nostres objectius són: 

 

● Conèixer i diagnosticar la presència del circ a l’educació reglada i als batxillerats artístics.

● Detectar els projectes de circ vinculats a l’escola.

● Millorar i ampliar els recursos pedagògics del professorat respecte el circ, com a eina transversal.

● Dissenyar diferents activitats dintre i fora de l'escola, fent visibles els espais de circ del territori.

El II Pla d’Impuls del Circ de Catalunya 2023-2026 és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), que compta amb la col·laboració de l’Ateneu Popular 9 Barris, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, Encirca’t, l'Associació de Formació de Circ de Catalunya (AFOCC), Fira Trapezi, la Central del Circ, el Mercat de les Flors i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya

bottom of page